Aarhus
Business College
HovedforløbNyhederDet er sælger, jeg gerne vil være

Det er sælger, jeg gerne vil være

Skrevet af liro torsdag d. 14. juni 2018

Asger Hornshøj er god til at sælge – rigtig god, faktisk. Alligevel er håndfladerne fugtige før den afsluttende fagprøveeksamen som butikselev.

Asger Hornshøj ankommer i god tid til TDCs store kontorbygning i Tranbjerg ved Aarhus.

Han har skrevet sin fagprøve efter to års elevtid hos YouSee-butikken i Storcenter Nord, og den skal han nu forsvare i et eksamenslokale.

Butikschefen Kasper Vestergaard er også ankommet, og han snakker dæmpet med sin elev.

”Jeg går ind og nailer den,” siger Asger selvsikkert, men hans kropssprog afslører ham. Han tripper på fødderne, piller ved sit skæg.

”Jeg skal lige øve mig lidt,” siger han og sætter sig i en blå sofa, hvor han koncentreret gennemgår papirer i en plastiklomme.

Supersælger

Fagprøveeksamen varer 20-30 minutter. I de første 10 minutter skal Asger levere et oplæg, og derefter spørger underviser og censor ind til både præsentationen og fagprøven.

Asger har skrevet om et salgsfremstød for B&O Play-produkter, som han har lavet på sin arbejdsplads i Storcenter Nord. Butikschef Kasper Vestergaard er både stolt og imponeret af sin elev.

”Normalt sælger vi to B&O-produkter om ugen i vores butik på Strøget. Asger solgte 21 B&O-produkter på fire uger i Storcenter Nord. Han havde ikke noget lækkert display med lys og lyd – han solgte alene ud fra sit fokus og et A4-ark med en prisoversigt,” fortæller butikschefen.

”Asger har et godt snakketøj, og så er han god til at guide kollegerne i, hvad de her produkter kan. Han er en ildsjæl, og hans fagprøve beskriver processen. Han er cool, og han har en god indgang til salg. Det handler om interesse og empati, og det har Asger masser af. Han kan lide at have med mennesker at gøre.”

Nervøsiteten stiger

Asger har rejst sig fra sofaen.

”Uha, jeg kan godt mærke, at det begynder at blive vådt under armene,” griner han i sin sorte skjorte med YouSee-logo på brystet. Han ryster hænderne foran sig. Kigger på sit ur. Der står flag på bordet.

27 detailelever fra YouSee-butikker i hele landet skal op til fagprøveeksamen. Asger skal ind som nummer to.

Klokken 9.30 kommer Asgers underviser fra Aarhus Business College, Jan Pedersen, ud på gangen.

”Skal vi trille ind – eller skal vi gøre det foran alle?” joker han.

Inde i eksamenslokalet er Asger helt rolig. Spørgsmålene fra underviser og censor fokuserer især på den del af opgaven, som handler om at motivere kollegerne til at sælge de udvalgte produkter.

Topkarakter og godt samarbejde

Uden for lokalet venter Senior Talent Recruiter hos TDC Maria Nissen med et flag i hånden.

”Vi er superglade for samarbejdet med Aarhus Business College på grund af den høje standard og undervisere i verdensklasse. Vi stiller høje faglige krav til vores elever, og hos Aarhus Business College får de en uddannelse i den kvalitet, som vi ønsker,” siger hun.

Efter 28 minutter kommer Asger ud. Det gik godt, er hans fornemmelse, og den er rigtig. Han får karakteren 12.

Han kysser sin kæreste og krammer sin mor. Når elevtiden lige om lidt slutter, er Asger tilbudt fastansættelse i YouSee, og det siger han ja tak til.

”Det er en stor virksomhed, og jeg vil gerne fortsætte. Det er sælger, jeg gerne vil være. Det er det, jeg kan. Og jeg stræber efter at lave noget, som gør mig glad.”

To års elevtid

Der er forskellige veje til at blive elev i en virksomhed:

Med den erhvervsfaglige studentereksamen EUX Business går du (max) 2 år i skole + 2 år i lære. Herefter har du studiekompetencen til at læse en videregående uddannelse.

Med EUD Business går du (max) 1 år i skole + 2 år i lære. Det er den hurtige vej til en karriere i erhvervslivet.

Hvis du har gennemført STX, HTX, HHX eller lignende, skal du tage et opkvalificeringsforløb på 5-10 uger, før du kan gå 2 år i lære.

Hvis du har lang erfaring fra erhvervslivet, kan du få foretaget en realkompetencevurdering af Aarhus Business College – og måske kan du gå i lære i 2 år uden ret meget ekstra skolegang på forhånd.

Når du er i lære:

Mens du er elev i en virksomhed, er du med regelmæssige mellemrum tilbage på skolebænken i en uge. Her får du mere viden og teori, som du kan tage med tilbage til din arbejdsplads.

Hvis du tager et eller begge år af din elevtid som Praktik i Udlandet, behøver du ikke rejse hjem på skoleophold. Du kan tage fagene som online-undervisning.

Her kan du komme i lære:

I de 2 år som elev kan du uddanne dig inden for handel, detail, kontor eller event. Læs mere her.

12tals-smil.

Asger får et flag i gave fra sin arbejdsplads - plus en kontrakt om fastansættelse.

Butikschefen Kasper Vestergaard tager imod sin elev uden for eksamenslokalet.

Relaterede nyheder


Forsvarsministeren besøger elevers konference

Forsvarsministeren besøger elevers konference

Skrevet af signe

Lægesekretærelever på Aarhus Business College – Handelsfagskolen har selv arrangeret konferencen ”Krigens Stemmer”. Forsvarsminister Trine Bramsen er en af dagens fire foredragsholdere.

Læs mere
Vibeke er Danmarks bedste blomsterdekoratør-elev

Vibeke er Danmarks bedste blomsterdekoratør-elev

Skrevet af signe

Vibeke Bak Søndergaard kan noget helt særligt med blomster. Hun er netop blevet kåret som danmarksmester ved DM i Skills.

Læs mere