Hovedmenu

HHX Handelsgymnasiet

HHX_22__DSC036_komprimeret-aspect-ratio-1204-594

Hvad er HHX? (Merkantil studentereksamen)

HHX er en 3-årig gymnasial uddannelse, hvor du især har fag inden for samfund, økonomi og det virksomhedsrettede kombineret med sprog og andre fag, du kender fra folkeskolen som dansk, historie og engelsk.

HHX er en forkortelse og står for højere handelseksamen, der på lige fod med de andre studentereksamener åbner dørene til de videregående uddannelser – lange som korte. Du starter med et grundforløb på tre måneder efterfulgt af et studieretningsforløb, hvor du kan tone din HHX-uddannelse mere specifikt mod dine interesser.

På HHX er der fokus på de såkaldte merkantile fag, hvor STX er en almen gymnasieuddannelse, og HTX er teknisk. Hvis du ikke ved, hvad merkantil betyder, kan det kort forklares med alt, der har med handel at gøre.

Det betyder, at du på HHX vil møde helt nye fag, som gør dig skarp på handel, samfund, erhvervsforhold, virksomhedsdrift og markedsføring. Selvfølgelig har du også en masse af de fag, du kender fra grundskolen såsom engelsk, historie, samfundsfag, matematik og dansk.

På HHX klæder vi dig på til den virkelighed, der venter dig, når du bliver student. Vi hiver virkeligheden ind i klasselokalet hver eneste dag. Her arbejder vi med cases fra virksomheder og forholder os til faktiske udfordringer. Vi snakker ikke kun om virksomheder i undervisningen – vi besøger dem.

Du kan starte efter 9. klasse, og uddannelsen varer tre år. Formålet med en HHX er, at du bagefter kan søge optagelse på en videregående uddannelse.

Du er selv med til at vælge nogle af dine fag, men der er også mange fag, som er obligatoriske. HHX er en internationalt orienteret uddannelse, og du arbejder med IT i alle fag. Du kommer både til at arbejde selvstændigt og til at løse opgaver sammen med andre.

Uanset om du interesserer dig for tallene bag virksomheders successer, samfundets politiske tendenser eller kommunikation, så har HHX-uddannelsen en studieretning til dig.

Der er mulighed for SU fra du fylder 18 år.

Du kan læse mere om uddannelsens opbygning ved at klikke på kasserne i figuren herunder.

HHX uddannelsen

Under HHX-uddannelsen får du både undervisning i almene fag og i fag, der handler om virksomheders økonomi, afsætningsmuligheder og retslige forhold. Du lærer at gå i dybden med fagene, og forholde dig kritisk til den viden, der bliver forelagt.

Undervisningen består til dels af klasseundervisning, men der vil også være gruppe- og projektarbejde, hvor du arbejder selvstændigt med større opgaver.

I løbet af skoletiden på HHX vil der være en del skriftlige opgaver, og du vil derfor skulle bruge meget tid på forberedelse og lektier.

Der vil udover den daglige undervisning og projektarbejde være temadage og fællesarrangementer på tværs af klasser og årgange. Desuden tilbyder vi også studiekredse og lektiecafé.

I hvert skoleår er der både mundtlige og skriftlige eksaminer, og i løbet af uddannelsen skal du til mindst 10 prøver, der alle tæller med i dit samlede eksamensresultat.

Nogle eksaminer er obligatoriske, fx skriftlig dansk og økonomisk grundforløb, og andre vil blive udtrukket.

Når du har bestået din HHX-eksamen, får du et samlet eksamensbevis med dit samlede gennemsnit. Du kan ikke senere forbedre dit gennemsnit.

Skulle du under din skoletid på HHX have brug for råd eller vejledning, om f.eks. studieretning, lektie struktur eller almen trivsel, kan vi tilbyde rådgivning og vejledning igennem vores studievejleder.

Dit uddannelsesforløb

  • 1

    Grundforløb

    Grundforløb

    Når du begynder på HHX har du tre måneder på grundforløbet. Her bliver du introduceret til HHX-fagene og rammerne på skolen og uddannelsen.

    Du bliver undervist i studieretningsfagene, så du kan prøve dem af og blive klogere på, hvilken studieretning der passer til dig og dine interesser. Vi ser også på de muligheder, de forskellige studieretninger giver. Du skal nemlig i løbet af grundforløbet beslutte dig for, hvilken studieretning du vil fortsætte med, og dermed hvilke fag du vil fordybe dig i.

    På HHX-uddannelsen på Aarhus Business College har vi seks studieretninger. Dem kan du læse mere om her.

    På grundforløbet er en række kendte fag som fx:
    • Dansk
    • Engelsk
    • Matematik
    • Sprog
    • Samfundsfag

     

    Du vil også møde profilfag, der kendetegner HHX-uddannelsen. Fx:

    • Afsætning
    • Informatik
    • Innovation
    • International økonomi
    • Virksomhedsøkonomi
  • 2

    1.G

    1.G

    Efter tre måneder kommer du i din studieretningsklasse, du skal gå i resten af din gymnasietid. Der vil være en introtur, så klassen bliver rystet godt sammen.

    Her starter studieretningsforløbet, hvor du kan fordybe dig i de fag, der interesserer dig. Det er også her, at områdeprojektet, som løber over alle tre år, går i gang. Det er et forløb på tværs af fag med fokus på forskellige teorier og studiemetoder, der forbereder dig til de videregående uddannelser.

  • 3

    2.G

    2.G

    I 2.g arbejder du videre med studieområdet, hvor du lærer at bruge teorier og metoder på tværs af flere fag.

     

  • 4

    3.g

    3.g

    I 3.g får du mulighed for at tage valgfag, så du kan tone din gymnasieuddannelse endnu mere i en retning, du gerne vil gå.

    Du skal desuden udarbejde et studieområdeprojekt, hvor flere fag integreres. Projektet afsluttes med en obligatorisk prøve, der både rummer vurdering af den skriftlige besvarelse og en mundtlig eksamination.

  • 5

    Student

    Student

    Når du har afsluttet dine sidste eksamener venter studentertiden med huedage og dimission.

Hvilke studieretninger er der på HHX?

FAQ

Aktuelt

  • To-glade-elever-paa-EUX-Gymnasiet-aspect-ratio-540-280

    Besøg vores gymnasier

    Er du nysgerrig på, hvilke gymnasier, vi har på Aarhus Business College, og hvad de kan tilbyde dig? Besøg et gymnasie eller flere, få en rundvisning og stil alle dine spørgsmål.

    Gå videre
  • Elev-i-butik-EUX-Gymnasiet--aspect-ratio-540-280

    Afslag

    Grundskoleelever får i maj besked om, hvilken ungdomsuddannelse de er optaget på. Mens mange får en melding om, at de skal begynde på deres foretrukne uddannelse, får en del også at vide, de ikke har fået plads det sted, de drømte om.

    Gå videre
  • HHX-aspect-ratio-540-280

    Skolestart august 2023

    D. 8. august 2023 starter et nyt skoleår op for HHX-elever og elever på EUX og EUD Business. EUD10 har skolestart d. 14. august 2023.

    Gå videre
  • DGL_foerste-hold1-scaled-aspect-ratio-540-280

    Lederuddannelse gør anlægsgartnere klar til fremtiden

    Den "grønne" uddannelse tages godt imod af kursister: "Jeg har fået brugbare redskaber til at trække opgaver i en ny retning."

    Gå videre
  • capsule-85-Kopi-aspect-ratio-540-280

    HHX-elev modtager stor kapitalindsprøjtning

    Emilie, som har gået på HHX, Viby, er medstifter af appen Capsule. Appen har netop modtaget en stor investering.

    Gå videre
  • HHX_05__DSC0111-beskaaret-komprimeret-e1674123506365-aspect-ratio-540-280

    Har du valgt ungdomsuddannelse/10. klasse?

    Husk at søge ungdomsuddannelse eller 10. klasse senest 13. marts 2023 på optagelse.dk.

    Gå videre
  • Fra-kuglepen-til-knaster-scaled-aspect-ratio-540-280

    En kuglepen blev til en bil

    I 3.K på Handelsgymnasiet er de dygtige til særligt én ting: at innovere og få gode idéer.

    Gå videre
  • Goethe-2022pic-e1662550353489-760x486-1-aspect-ratio-540-280

    Goethe er godt for fremtiden

    Goethe-undervisningen forbedrer elevers tyskevner og fremtidige jobmuligheder.

    Gå videre
  • HHX_22__DSC036_komprimeret-aspect-ratio-540-280

    Åbent Hus på HHX

    Se datoer og tidspunkter for Åbent Hus på HHX Handelsgymnasiet i Risskov og Viby.

    Gå videre
  • Webklip_18-1-2023_104923_www.tv2ostjylland.dk_-aspect-ratio-540-280

    Elever samler værnemidler ind til Ukraine

    Værnemidler er blevet indsamlet fra hele 19 skoler fordelt i Jylland.

    Gå videre