HHX-gymnasiet

HHX_22__DSC036_komprimeret-aspect-ratio-1204-594

Hvad er HHX? (Merkantil studentereksamen)

HHX er en 3-årig gymnasial uddannelse, hvor du har fag inden for samfund, økonomi og det virksomhedsrettede kombineret med sprog og andre fag, du kender fra folkeskolen som dansk, historie og engelsk.

HHX er en forkortelse og står for højere handelseksamen, der på lige fod med de andre studentereksamener åbner dørene til de videregående uddannelser – lange som korte. Du starter med et grundforløb på tre måneder efterfulgt af et studieretningsforløb, hvor du kan tone din HHX-uddannelse mere specifikt mod dine interesser.

Både nye og kendte fag

På HHX er der fokus på de såkaldte merkantile fag, hvor STX er en almen gymnasieuddannelse, og HTX er teknisk. Hvis du ikke ved, hvad merkantil betyder, kan det kort forklares med alt, der har med handel at gøre.

Det betyder, at du på HHX vil møde helt nye fag, som gør dig skarp på handel, samfund, markedsføring, erhvervsforhold og virksomhedsdrift. Selvfølgelig har du også en masse af de fag, du kender fra grundskolen såsom engelsk, historie, samfundsfag, matematik og dansk.

Midt i virkeligheden

På HHX klæder vi dig på til den virkelighed, der venter dig, når du bliver student. Selvom verden er stor, er den ikke større, end at vi kan trække den ind i klasselokalet både i dansk, historie, sprog og matematik såvel som i afsætning, psykologi og international økonomi.  Her arbejder vi med cases fra virksomheder og forholder os til faktiske udfordringer. Vi snakker ikke kun om virksomheder i undervisningen – vi besøger dem også.

Vi får dig frem 

Du kan starte efter 9. klasse, og uddannelsen varer tre år. Uanset hvor du står, lover vi, at HHX-gymnasiet gør dig klogere på dig selv og på verden omkring dig, så du er klar til en videregående uddannelse.

Du er selv med til at vælge nogle af dine fag, men der er også mange fag, som er obligatoriske. HHX er en internationalt orienteret uddannelse, og du arbejder med IT i alle fag. Du kommer både til at arbejde selvstændigt og til at løse opgaver sammen med andre.

Flere studieretninger 

Uanset om du interesserer dig for tallene bag virksomheders successer, samfundets politiske tendenser eller kommunikation, så har HHX-uddannelsen en studieretning til dig.

Der er mulighed for SU fra du fylder 18 år.

Du kan læse mere om uddannelsens opbygning ved at klikke på kasserne i figuren herunder.

Bliv den bedste ven

På HHX-gymnasiet er vi drevet af at danne dig til livet. Derfor har vi fokus på din trivsel og udvikling. Men du skal selv byde ind, deltage aktivt og ville noget, for vi har forventninger til dig – og det har dine venner også. Det giver dig alle muligheder for at blive en del af fællesskaber, der både får dig tidligt op om morgenen og sent hjem om aftenen

Dit uddannelsesforløb

 • 1

  Grundforløb

  Grundforløb

  Når du begynder på HHX har du tre måneder på grundforløbet. Her bliver du introduceret til HHX-fagene og rammerne på skolen og uddannelsen.

  Du bliver undervist i studieretningsfagene, så du kan prøve dem af og blive klogere på, hvilken studieretning der passer til dig og dine interesser. Vi ser også på de muligheder, de forskellige studieretninger giver. Du skal nemlig i løbet af grundforløbet beslutte dig for, hvilken studieretning du vil fortsætte med, og dermed hvilke fag du vil fordybe dig i.

  På HHX-uddannelsen på Aarhus Business College har vi seks studieretninger. Dem kan du læse mere om her.

  På grundforløbet er en række kendte fag som fx:
  • Dansk
  • Engelsk
  • Matematik
  • Sprog
  • Samfundsfag

   

  Du vil også møde profilfag, der kendetegner HHX-uddannelsen. Fx:

  • Afsætning
  • Informatik
  • Innovation
  • International økonomi
  • Virksomhedsøkonomi
 • 2

  1.G

  1.G

  Efter tre måneder kommer du i din studieretningsklasse, du skal gå i resten af din gymnasietid. Der vil være en introtur, så klassen bliver rystet godt sammen.

  Her starter studieretningsforløbet, hvor du kan fordybe dig i de fag, der interesserer dig. Det er også her, at områdeprojektet, som løber over alle tre år, går i gang. Det er et forløb på tværs af fag med fokus på forskellige teorier og studiemetoder, der forbereder dig til de videregående uddannelser.

 • 3

  2.G

  2.G

  I 2.g arbejder du videre med studieområdet, hvor du lærer at bruge teorier og metoder på tværs af flere fag.

   

 • 4

  3.g

  3.g

  I 3.g får du mulighed for at tage valgfag, så du kan tone din gymnasieuddannelse endnu mere i en retning, du gerne vil gå.

  Du skal desuden udarbejde et studieområdeprojekt, hvor flere fag integreres. Projektet afsluttes med en obligatorisk prøve, der både rummer vurdering af den skriftlige besvarelse og en mundtlig eksamination.

 • 5

  Student

  Student

  Når du har afsluttet dine sidste eksamener venter studentertiden med huedage og dimission.

HHX-uddannelsen

Under HHX-uddannelsen får du både undervisning i almene fag som dansk og engelsk og i fag, der handler om virksomheders økonomi, afsætningsmuligheder og retslige forhold. Du lærer at gå i dybden med fagene, og forholde dig kritisk til den viden, du bliver præsenteret for.

Undervisningsformer

Undervisningen består til dels af klasseundervisning, men der vil også være gruppe- og projektarbejde, hvor du arbejder selvstændigt med større opgaver.

I løbet af skoletiden på HHX vil der være en del skriftlige opgaver, og du vil derfor skulle bruge meget tid på forberedelse og lektier.

Der vil udover den daglige undervisning og projektarbejde være temadage og fællesarrangementer på tværs af klasser og årgange. Desuden tilbyder vi også studiekredse og lektiecafé.

Eksaminer

I hvert skoleår er der både mundtlige og skriftlige eksaminer, og i løbet af uddannelsen skal du til mindst 10 prøver, der alle tæller med i dit samlede eksamensresultat.

Nogle eksaminer er obligatoriske, fx skriftlig dansk og økonomisk grundforløb, og andre vil blive udtrukket.

Når du har bestået din HHX-eksamen, får du et samlet eksamensbevis med dit samlede gennemsnit. Du kan ikke senere forbedre dit gennemsnit.

Studievejledning og -rådgivning 

Skulle du under din skoletid på HHX have brug for råd eller vejledning, om f.eks. studieretning, lektiestruktur eller almen trivsel, kan vi tilbyde rådgivning og vejledning igennem vores studievejleder.

Hvilke studieretninger er der på HHX?

Klubber, elevråd og udvalg styrker din trivsel og uddannelse

Det handler ikke kun om at fylde dig med faglighed og se dig blomstre. Vi er drevet af at danne dig til livet. Derfor har vi fokus på din trivsel og udvikling. Men du skal selv byde ind, deltage aktivt og ville noget, for vi har forventninger til dig – og det har dine venner også.

På HHX-gymnasiet har vi derfor en masse forskellige tiltag og aktiviteter, der hjælper med, at alle elever får en god start på HHX, men også en god skolegang. Igennem elevrådet og forskellige udvalg og klubber bliver eleverne inddraget i beslutninger og har medbestemmelse i alt fra studiemiljø og undervisning til aktiviteter og fester.

 • Elevrådet

Hvis du vil have indflydelse på din hverdag

Elevrådet repræsenterer alle skolens elever over for bestyrelse, direktion, lærere og øvrige ansatte på skolen. Sammen med ledere træffer elevrådet beslutninger om alt fra studiemiljø og arrangementer til undervisningsformer og faglige indspark.

Elevrådet har mange vigtige opgaver, men først og fremmest skal rådet varetage elevernes interesser, tale deres sag og være deres stemme over for skolens ledelse, så eleverne kan få indflydelse på deres uddannelse og deres skole i forhold til uddannelsesrelaterede emner.

 • Udvalg og klubber
  • Klimaråd
  • Tutorudvalg
  • SoMe-udvalg
  • Festudvalg
  • Eventudvalg
  • Hyggeudvalg
  • Undervisningsudvalg

 

Rektorerne på HHX-gymnasiet

FAQ

Koster det noget at gå på HHX?

Aktuelt

 • EUX_Dimission09-aspect-ratio-540-280

  Så sender vi studenterne ud i verden

  Elever på EUX-gymnasiet og HHX-gymnasiet springer i disse dage ud som studenter, og ...

  Gå videre
 • Kollage2-aspect-ratio-540-280

  En blå, grå og en mørklilla studenterhue

  På Aarhus Business College får vores elever forskellige flotte studenterhuer på ef...

  Gå videre
 • image00001-scaled-aspect-ratio-540-280

  Studentertid og alkoholkultur

  Om lidt venter dimission, studenterkørsel og sommerens festivaler. Og det er ofte li...

  Gå videre
 • ecf33cf4-3e60-4315-ac25-012a3279b4ca-aspect-ratio-540-280

  Løsninger kom på bordet til andet arrangement om ungeliv

  Hvordan udvikler og motiverer vi dagens unge i erhvervslivet? Dette spørgsmål danne...

  Gå videre
 • Coverbillede_Podcast-aspect-ratio-540-280

  Ny podcast: Sabbatår – og hva’ så?

  Aarhus Business College lancerer nu podcasten Sabbatår - og hva' så? Kom med på en...

  Gå videre
 • IMG_0802-aspect-ratio-540-280

  To elever fra Aarhus Business College får prestigefyldt Scholarship til Brigham Young University

  To elever fra Aarhus Business College har udmærket sig i en sådan grad, at de begge...

  Gå videre
 • COLOURBOX53043228-scaled-aspect-ratio-540-280

  Aarhus Business College præsenterer sit første ESG-regnskab

  2023-regnskabet for skolen er landet, og for første gang inddrager vi ESG-elementern...

  Gå videre
 • IMG_5176-aspect-ratio-540-280

  Deltag i arrangement “En verden af forventninger”

  D. 18/6 dyrker vi "Hvordan udvikler og motiverer vi nutidens unge i erhvervslivet?" ...

  Gå videre
 • Webklip_2-2-2024_113024_vimeo.com_-aspect-ratio-540-280

  Ny film om Aarhus Business College

  Brandingfilmen giver en samlet fortælling om Aarhus Business College som uddannelses...

  Gå videre
 • Masser-af-gaester-scaled-aspect-ratio-540-280

  Arrangementrække på “ungeliv” fik forrygende start

  Hundredevis af gæster deltog til det første arrangement d. 1. februar 2024, som hav...

  Gå videre