Hovedmenu
HHX er en forkortelse og står for højere handelseksamen, der på lige fod med de andre studentereksamener åbner dørene til de videregående uddannelser – lange som korte. Du starter med et grundforløb på tre måneder efterfulgt af et studieretningsforløb, hvor du kan tone din HHX-uddannelse mere specifikt mod dine interesser.
Både nye og kendte fag
På HHX er der fokus på de såkaldte merkantile fag, hvor STX er en almen gymnasieuddannelse, og HTX er teknisk. Hvis du ikke ved, hvad merkantil betyder, kan det kort forklares med alt, der har med handel at gøre.
Det betyder, at du på HHX vil møde helt nye fag, som gør dig skarp på handel, samfund, markedsføring, erhvervsforhold og virksomhedsdrift. Selvfølgelig har du også en masse af de fag, du kender fra grundskolen såsom engelsk, historie, samfundsfag, matematik og dansk.
På HHX klæder vi dig på til den virkelighed, der venter dig, når du bliver student. Selvom verden er stor, er den ikke større, end at vi kan trække den ind i klasselokalet både i dansk, historie, sprog og matematik såvel som i afsætning, psykologi og international økonomi. Her arbejder vi med cases fra virksomheder og forholder os til faktiske udfordringer. Vi snakker ikke kun om virksomheder i undervisningen – vi besøger dem også.
Vi får dig frem
Du kan starte efter 9. klasse, og uddannelsen varer tre år. Uanset hvor du står, lover vi, at HHX-gymnasiet gør dig klogere på dig selv og på verden omkring dig, så du er klar til en videregående uddannelse.
Du er selv med til at vælge nogle af dine fag, men der er også mange fag, som er obligatoriske. HHX er en internationalt orienteret uddannelse, og du arbejder med IT i alle fag. Du kommer både til at arbejde selvstændigt og til at løse opgaver sammen med andre.
Flere studieretninger
Uanset om du interesserer dig for tallene bag virksomheders successer, samfundets politiske tendenser eller kommunikation, så har HHX-uddannelsen en studieretning til dig.
Der er mulighed for SU fra du fylder 18 år.
Du kan læse mere om uddannelsens opbygning ved at klikke på kasserne i figuren herunder.
På HHX-gymnasiet er vi drevet af at danne dig til livet. Derfor har vi fokus på din trivsel og udvikling. Men du skal selv byde ind, deltage aktivt og ville noget, for vi har forventninger til dig – og det har dine venner også. Det giver dig alle muligheder for at blive en del af fællesskaber, der både får dig tidligt op om morgenen og sent hjem om aftenen
Når du begynder på HHX har du tre måneder på grundforløbet. Her bliver du introduceret til HHX-fagene og rammerne på skolen og uddannelsen.
Du bliver undervist i studieretningsfagene, så du kan prøve dem af og blive klogere på, hvilken studieretning der passer til dig og dine interesser. Vi ser også på de muligheder, de forskellige studieretninger giver. Du skal nemlig i løbet af grundforløbet beslutte dig for, hvilken studieretning du vil fortsætte med, og dermed hvilke fag du vil fordybe dig i.
På HHX-uddannelsen på Aarhus Business College har vi seks studieretninger. Dem kan du læse mere om her.
Du vil også møde profilfag, der kendetegner HHX-uddannelsen. Fx:
Efter tre måneder kommer du i din studieretningsklasse, du skal gå i resten af din gymnasietid. Der vil være en introtur, så klassen bliver rystet godt sammen.
Her starter studieretningsforløbet, hvor du kan fordybe dig i de fag, der interesserer dig. Det er også her, at områdeprojektet, som løber over alle tre år, går i gang. Det er et forløb på tværs af fag med fokus på forskellige teorier og studiemetoder, der forbereder dig til de videregående uddannelser.
I 2.g arbejder du videre med studieområdet, hvor du lærer at bruge teorier og metoder på tværs af flere fag.
I 3.g får du mulighed for at tage valgfag, så du kan tone din gymnasieuddannelse endnu mere i en retning, du gerne vil gå.
Du skal desuden udarbejde et studieområdeprojekt, hvor flere fag integreres. Projektet afsluttes med en obligatorisk prøve, der både rummer vurdering af den skriftlige besvarelse og en mundtlig eksamination.
Når du har afsluttet dine sidste eksamener venter studentertiden med huedage og dimission.
Under HHX-uddannelsen får du både undervisning i almene fag som dansk og engelsk og i fag, der handler om virksomheders økonomi, afsætningsmuligheder og retslige forhold. Du lærer at gå i dybden med fagene, og forholde dig kritisk til den viden, du bliver præsenteret for.
Undervisningsformer
Undervisningen består til dels af klasseundervisning, men der vil også være gruppe- og projektarbejde, hvor du arbejder selvstændigt med større opgaver.
I løbet af skoletiden på HHX vil der være en del skriftlige opgaver, og du vil derfor skulle bruge meget tid på forberedelse og lektier.
Der vil udover den daglige undervisning og projektarbejde være temadage og fællesarrangementer på tværs af klasser og årgange. Desuden tilbyder vi også studiekredse og lektiecafé.
Eksaminer
I hvert skoleår er der både mundtlige og skriftlige eksaminer, og i løbet af uddannelsen skal du til mindst 10 prøver, der alle tæller med i dit samlede eksamensresultat.
Nogle eksaminer er obligatoriske, fx skriftlig dansk og økonomisk grundforløb, og andre vil blive udtrukket.
Når du har bestået din HHX-eksamen, får du et samlet eksamensbevis med dit samlede gennemsnit. Du kan ikke senere forbedre dit gennemsnit.
Studievejledning og -rådgivning
Skulle du under din skoletid på HHX have brug for råd eller vejledning, om f.eks. studieretning, lektiestruktur eller almen trivsel, kan vi tilbyde rådgivning og vejledning igennem vores studievejleder.
Du skal vælge HHX, fordi uddannelsen klæder dig på til den virkelighed, der venter dig, når du bliver student.
Skolen sørger for at give dig de bedste forudsætninger for at få så stort et udbytte med herfra som muligt. Til gengæld har vi nogle forventninger til din adfærd og regler for, hvordan man er elev på Aarhus Business College.
Det handler ikke kun om at fylde dig med faglighed og se dig blomstre. Vi er drevet af at danne dig til livet. Derfor har vi fokus på din trivsel og udvikling. Men du skal selv byde ind, deltage aktivt og ville noget, for vi har forventninger til dig – og det har dine venner også.
På HHX-gymnasiet har vi derfor en masse forskellige tiltag og aktiviteter, der hjælper med, at alle elever får en god start på HHX, men også en god skolegang. Igennem elevrådet og forskellige udvalg og klubber bliver eleverne inddraget i beslutninger og har medbestemmelse i alt fra studiemiljø og undervisning til aktiviteter og fester.
Hvis du vil have indflydelse på din hverdag
Elevrådet repræsenterer alle skolens elever over for bestyrelse, direktion, lærere og øvrige ansatte på skolen. Sammen med ledere træffer elevrådet beslutninger om alt fra studiemiljø og arrangementer til undervisningsformer og faglige indspark.
Elevrådet har mange vigtige opgaver, men først og fremmest skal rådet varetage elevernes interesser, tale deres sag og være deres stemme over for skolens ledelse, så eleverne kan få indflydelse på deres uddannelse og deres skole i forhold til uddannelsesrelaterede emner.
Rektor, HHX Viby
22497182
mka@aabc.dk
Rektor, HHX Risskov
22670844
caje@aabc.dk
På HHX har du studieretningsfag, obligatoriske fag og valgfag.
Fag er på forskellige niveauer; A, B og C, hvor A er det højeste niveau.
På HHX skal du skal have mindst fire fag på A-niveau. Nogle fag vælger du selv, størstedelen af fagene er dog obligatoriske.
Du skal være opmærksom på, at der er krav til hvor mange fag, i niveauerne A, B og C, du skal have i alt, og hvordan du kan sætte dem sammen.
Du kan læse meget mere om fag og undervisningen på HHX her
Forskellen på de forskellige gymnasiale uddannelser i Danmark afhænger af, hvilket fagligt fokus den enkelte uddannelse har.
Det er altid en god idé at tage kontakt til den enkelte skoles studievejledning, hvis man har brug for dybdegående vejledning omkring indholdet på uddannelserne, men i grove træk kan man ridse forskellene på de gymnasiale uddannelser op således:
Fælles for alle gymnasiale uddannelser er, at de alle byder på en række almene fag, som man kender fra grundskolen, og de giver adgang til en række videregående uddannelser – korte som lange.
Du skal vælge HHX, fordi uddannelsen klæder dig på til den virkelighed, der venter dig, når du bliver student. Ved at hive virkeligheden ind i klasselokalet hver eneste dag. Her arbejder vi med cases fra virksomheder. Her forholder vi os til faktiske udfordringer. Og her snakker vi ikke kun om virksomheder i undervisningen – vi besøger dem.
HHX giver dig et hav af muligheder efter uddannelsen for at opleve verden eller uddanne dig videre til det, du drømmer om.
Med en HHX får du først og fremmest adgang til en lang række videregående uddannelser, ligesom det er tilfældet med det almene og det tekniske gymnasium. Efter HHX kan du læse videre på et universitet og følge din drøm om at blive f.eks. advokat, psykolog, tolk eller noget helt fjerde.
Vil du hellere have lidt færre år på skolebænken, giver HHX dig også adgang til de kortere videregående uddannelser og professionsbacheloruddannelser som f.eks. multimediedesigner, ejendomsmægler, finansøkonom, journalist og lærer.
Disse uddannelser strækker sig over færre år end universitetet, så du er hurtigere ude på arbejdsmarkedet.
Ud over de obligatoriske fag og studieretningsfagene har du mulighed for at tilvælge en række valgfag på A-, B- og C-niveau, som frit kan vælges på tværs af studieretningerne.
Valgfagsmulighederne varierer fra studieretning til studieretning og fra år til år. Der er desuden forskel på, hvilke valgfag de to afdelinger HHX Risskov og HHX Viby udbyder.
Du kan se en liste over eksempler på mulige valgfag her.
På HHX-gymnasiet har vi otte studieretninger. Dem kan du læse mere om her.
Med en studentereksamen fra HHX-gymnasiet åbner der sig en verden af muligheder for at videreuddannelse.
HHX giver som udgangspunkt adgang til at søge optagelse på en lang række videregående uddannelser. Du skal dog være opmærksom på, at de fag og niveauer, du vælger, kan få indflydelse på, hvilke uddannelser du direkte kan optages på.
Med en HHX eksamen kan du b.la. læse videre til:
En HHX giver dig adgang til et hav af videregående uddannelser på universiteter, handelshøjskoler, erhvervsakademier samt andre korte og mellemlange uddannelser.
På Adgangskortet på ug.dk kan du se, hvad du kan læse videre til. Find Adgangskortet ved at klikke her.
På HHX er matematik et af de obligatoriske fag – det vil sige, at du kommer til at have matematik, uanset hvilken studieretning du vælger. Hvilket niveau, du skal have det på, er dog forskelligt fra studieretning til studieretning.
Derfor kan du sagtens selv forme din uddannelse, så du får de fag, du brænder allermest for. Vores studievejledning står klar til at hjælpe dig, hvis du vil vide mere om, hvilken studieretning der kunne være den helt rigtige for dig.
På grundforløbet præsenteres du for studieretningernes fagområder og fag samt de forskellige typer af videregående uddannelser, som studieretningerne er målrettet mod. Hovedformålet med grundforløbet er altså at vælge den rigtige studieretning.
Undervisningen i studieretningsfagene vil give dig en grundlæggende indsigt i fagene, så du bliver klogere på, hvilken studieretning du skal vælge. Grundforløbet består bl.a.:
Du vil i løbet af grundforløbet komme til at beskæftige dig med de faglige hovedområder, din uddannelse byder på. Derudover kommer et økonomisk grundforløb og et forløb, der omhandler almen sprogforståelse.
Der vil være en evaluerende afsluttende prøve for både det økonomiske grundforløb og almen sprogforståelse, som kommer til at tælle med i dit samlede eksamensresultat.
Det er muligt at blive optaget på HHX efter 9. klasse, dog skal du som udgangspunkt opfylde følgende:
Du kan læse mere om optagelseskravene til HHX på ug.dk ved at klikke her
Merkantil knytter sig til handel og købmandsskab.
HHX er en merkantil studentereksamen. Det betyder, at du på uddannelsen især har fag inden for handel og har fokus på erhvervslivet kombineret med sprog og andre almene fag.
HHX er en forkortelse og står for højere handelseksamen.
En HHX er en 3-årig gymnasial uddannelse, der på lige fod med de andre studentereksamener åbner dørene til de videregående uddannelser – lange som korte.
På Adgangskortet på ug.dk, kan du se, hvad du kan læse videre til. Find Adgangskortet ved at klikke her.
Måske du har hørt og læst om den nye elevfordeling på ug.dk eller andre steder. Kort sagt betyder det, at der er nye regler for, hvordan pladserne på de gymnasiale uddannelser fordeles. I den forbindelse skal du være opmærksom på følgende:
Bemærk: Hvis du søger ind på studieretningen HHX Digital Design & Society, kommer du først i køen ift. andre, der søger ind på HHX-uddannelsen. Vælger du denne studieretning, skal du være obs på, at du skal gå på denne studieretning, når man på HHX-uddannelsen fortsætter på sin valgte studieretning.
På Aarhus Business College har vi vores helt egen podcast, som handler om sabbatåret og de overvejelser og følelser, som kan være forbundet hermed. Lyt med via linket. Der kommer nye afsnit hver tirsdag.
D. 24. oktober bliver vi klogere på, hvordan vi bedste støtter de unge på deres ve...
Aarhus Business College får nyt studieadministrativt system til august 2025. ...
Til en konference blev resultaterne af et projekt med fokus på AI og læring præsen...
Vejret var med medarbejdere fra Aarhus Business College, da kolleger samledes til DHL...
Elever på EUX-gymnasiet og HHX-gymnasiet springer i disse dage ud som studenter, og ...
På Aarhus Business College får vores elever forskellige flotte studenterhuer på ef...
Om lidt venter dimission, studenterkørsel og sommerens festivaler. Og det er ofte li...
Hvordan udvikler og motiverer vi dagens unge i erhvervslivet? Dette spørgsmål danne...
Aarhus Business College lancerer nu podcasten Sabbatår - og hva' så? Kom med på en...
To elever fra Aarhus Business College har udmærket sig i en sådan grad, at de begge...