Hovedmenu
Herefter skal uddannelsesforløbet planlægges. Virksomhed og elev skal sammen lave en plan, der beskriver de områder, eleven skal arbejde med på forskellige tidspunkter i elevtiden.
Desuden skal det fremgå, hvem der har ansvaret for den praktiske oplæring i virksomheden. Planen kan kaldes en forventningsafstemning mellem virksomhed og elev og skal sikre, at eleven opnår de krav og mål, som uddannelsen indeholder.
Ifølge lovgivningen skal alle elever have en plan.
Eleven skal under ansættelsen i virksomheden på skoleophold nogle uger. Ophold koordineres af skolen, og eleven bliver automatisk indkaldt.
Du kan læse mere om uddannelsesaftaler og finder vejledende praktikplaner samt tilgå de formularer, du skal bruge, herunder.
Undervisningsministeriet har lavet et overblik over regler for ansættelse af elever og giver her nogle råd.
Virksomheden betaler løn til eleven både under skoleophold, og når eleven er i virksomheden. Lønnen er normalt fastsat ved overenskomst på området.
Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) refunderer en del af lønnen og kørsel under elevernes skoleophold. Få refunderet en del af lønnen samt kørsel efter gældende regler under elevernes skoleophold – satser kan ses på www.virk.dk.
Elever er omfattet af de bestemmelser vedrørende ferie, arbejdsmiljø, arbejdsskadeforsikring, sygedagpenge, ATP og ligebehandling af mænd og kvinder, der er fastsat i lovgivningen og overenskomsterne samt øvrig lovgivning om ansættelsesforhold mv.
Erhvervscentret på Aarhus Business College hjælper gerne med alle dele af ansættelsesprocessen.
Erhvervskonsulent, Erhvervscentret
25685849
peos@aabc.dk
biov@aabc.dk