Aarhus
Business College
HovedforløbNyhederVictor er handelselev i Grønland

Victor er handelselev i Grønland

Skrevet af signe torsdag d. 14. marts 2019

For godt halvandet år siden fik Victor Videbæk sin studenterhue fra EUX Business i Aarhus. Dengang vidste han ikke, at elevtiden ville byde på sne under skoene i Grønland, men da muligheden bød sig, greb han chancen.

”Det er lidt som at være med i en film,” fortæller Victor Videbæk begejstret om udsigten fra sin midlertidige bolig – en toværelses lejlighed med et skisportssted i baghaven. Han er ved at færdiggøre hovedforløbet på EUX Business og blev af sin arbejdsplads tilbudt at bo og arbejde i Nuuk.

”Jeg så det som en unik mulighed at bruge tre måneder af min elevtid på Grønland, så da jeg fik tilbuddet, slog jeg til,” fortæller han.

Den erhvervsfaglige studentereksamen EUX Business består af to år i skole + to år i lære. Man får studenterhuen halvvejs – efter de to år i skole.

Victor blev færdig med skoledelen i 2017 og har siden da været handelselev hos trælasten STARK. I januar rejste han til Grønland for at være tilknyttet kædens forretning i Nuuk frem til påske.

Nye arbejdsopgaver og en anderledes kultur

Når han er i Danmark, arbejder Victor på STARKs salgskontor i Aarhus, hvor han primært beskæftiger sig med salg og vedligeholdelse af kundekontakter. Men Nuuk er næsten 20 gange mindre end Aarhus, og det bærer arbejdsopgaverne præg af.

”Heroppe veksler jeg mellem butik og kontor. Det giver flere allround opgaver, og det er også fedt at få erfaring i butikken, fordi det giver mig et bredere perspektiv,” siger han.

Det lille samfund smitter også af på forholdet til kollegerne.

”Jeg kan tydeligt mærke på kulturen på arbejdspladsen, at samfundet er mindre. Jeg skal lige vænne mig til, at man er tættere med sine kolleger her, men jeg synes det er fedt at mærke, at man løfter i flok,” siger han.

Når Victor ikke er på arbejde, forsøger han at opleve kulturen. Han har været ude at køre på snescooter og håber på at komme ud at sejle, før han skal hjem. Han er også med i en billardklub, hvor flere forretningsfolk spiller billard sammen.

”Det er vigtigt at sørge for at netværke i sådan et lille samfund,” understreger han.

Valg med mange muligheder

Victor valgte at blive elev hos STARK, fordi han så det som en mulighed for at få en fod indenfor i byggebranchen. Da han begyndte som handelselev i trælasten, vidste han næsten ingenting om byggeri. Det gør han i dag og kan nu blandt andet læse plantegninger uden problemer.

Han ser det som en stor fordel, at han er blevet klog på andet end handel og kundepleje. Han er nemlig endnu ikke helt sikker på, hvad fremtiden skal bringe. På den ene side håber han, at elevtiden hos STARK på sigt kan resultere i en stilling som salgschef. Dog er han også meget interesseret i at læse videre, måske til bygningskonstruktør.

Til sommer afslutter Victor den fireårige EUX Business, og begge drømme er derfor realistiske. EUX er den eneste ungdomsuddannelse, der kombinerer en studentereksamen med en erhvervsuddannelse. Det betyder, at mulighederne er mange for Victor, når beviset er i hus.

Men før det kan lade sig gøre, skal han skrive sin fagprøve. Den skal vise, hvad de to år som elev har lært ham. Fagprøven skal forholde sig til en praktisk problemstilling i virksomheden, men derudover er emnet valgfrit. Opholdet i Grønland har inspireret Victor, og han ved nu, hvad fagprøven skal handle om.

”Hvert andet år holder STARK i Nuuk en messe, hvor forskellige leverandører er inviteret. Her skal de se og høre om de nye produkter, der er kommet på markedet siden sidst. På messen skal jeg præsentere min viden om produkter på et andet marked end det danske. Det bliver det, min fagprøve skal handle om.”

Se Victors billeder fra Grønland herunder:

Nuuk, Grønland

Nuuk, Grønland

Nuuk, Grønland

Nuuk, Grønland

Nuuk, Grønland

Victor i lufthavnen.

Nuuk, Grønland

Nuuk, Grønland

Relaterede nyheder


Til elever-Er du i tvivl om covid-19-retningslinjer?

Skrevet af helena torsdag d. 20. januar 2022

Vi orienterer elever om covid-19 relaterede retningslinjer og anbefalinger på Lectio.

Læs mere

Corona: Anbefalinger gældende fra 3. januar 2022

Skrevet af helena mandag d. 10. januar 2022

Børne og Undervisningsministeriet har som følge af den stigende smitte med Covid-19 udmeldt en række nye tiltag, der alle gælder fra d. 3. januar 2022.

Læs mere