Aarhus
Business College
HovedforløbNyheder”Spedition er en god branche for mig”

”Spedition er en god branche for mig”

Skrevet af liro onsdag d. 29. august 2018

Jonas Søndergaard er uddannet kontorelev med specialeretningen Spedition og Shipping. I dag arbejder han i Mexico for transportvirksomheden DSV, hvor han har seks teams under sig.

Din største kunde skal sende 100 tons ost ud af Danmark med fragtskib til f.eks. Kina. Samtidig har du en anden kunde, som skal have fragtet kontormøbler med fly til Indien.

Som speditør er du mellemmand. Det betyder blandt andet, at du på vegne af kunden forhandler med rederierne, luftfartsselskaberne og vognmændene om det bedste transporttilbud. Du sørger for at sikre, at kundens varer når frem til tiden og meget mere.

28-årige Jonas Søndergaard er uddannet indenfor Spedition og Shipping fra Aarhus Business College.

”Spedition er en god branche for mig. Jeg fik at vide, at der altid var noget nyt at lave. Der var fart på. Markedet ændrer sig hele tiden, så man skal være på tæerne. Det passer rigtig godt til mig,” siger han.

I skole og praktik

Jonas startede på Aarhus Business College, hvor han uddannede sig til kontorelev med specialeretning inden for Spedition og Shipping. Han var glad for at gå på skolen, men han så også frem til den toårige elevtid i en virksomhed, hvor han kunne bruge de færdigheder og den viden, han havde fået med sig fra skolen.

”Jeg kan bruge mange af de ting, jeg lærte i skolen. Jeg har lært om toldgrænser, forskellige transportmidler og regler i forbindelse med international handel,” fortæller han.

Efter skoledelen var Jonas elev hos virksomheden Greencarrier, som arbejder med transportløsninger af gods.

Herefter fik han arbejde ved DSV i Houston i USA som trainee. Her skulle han arbejde med lufttransport, og han kunne igen bruge sin viden fra skolen og elevtiden.

”På skolen lærer man 100 forskellige ting. Hver gang jeg arbejder med et nyt område f.eks. truck eller luftfart, så forstår jeg det, fordi jeg allerede har erfaring og viden fra skolen.”

Et skridt foran

I dag arbejder Jonas ved DSV i Mexico. Han har seks arbejdsteams under sig, som han styrer, og hans officielle stilling er Senior Manager, BCM. Her arbejder han med alt lige fra at skrive rater ind på, hvad det vi koste at fragte 40 tons frugt fra destination til destination, til hvordan man finder svage punkter i sin virksomhed, som man kan udvikle løsninger til.

Jonas fortæller, at niveauet er meget højt blandt danske speditører:

”Selvom der sidder nogle med flere års erfaring i USA, så har danske speditører tit et meget højere niveau både logisk og strategisk. Hvis man ved, hvordan shipping fungerer i Europa med told, så ved man hurtigt, hvordan det fungerer i USA og resten af verden. Det skal man vide, når man håndterer gods hele verden rundt. Når du er foran dér, så stiller du dig automatisk foran i køen, når der skal uddeles ansvar eller jobs.”

Jonas har arbejdet ved DSV i Mexico i snart 2 år og har allerede fået en masse ansvar i virksomheden:

”Når du viser, hvad du kan, får du virkelig lov til at komme fremad. Det kan være svært at være med til at bestemme i et stort firma. Jeg har en chef, som er vicepræsident. Så han har hele Latinamerika under sig. Han sidder lige ved siden af mit kontor, og jeg taler med ham hver uge. På den måde får jeg også en del indflydelse.”

Efter endt uddannelse er der masser af muligheder for at komme ud og arbejde som speditør –f.eks. hos Lehmann Shipping, DSV eller Mærsk. Dér gælder det om at udvikle sine egne arbejdsopgaver:

”Der er fem millioner forskellige måder at lave spedition på, så du kan finde ud af, hvad du godt kan lide og så bane din egen vej. Derfor er det en rigtig god branche at komme ind.”

Livet i Mexico

  • Jonas bor i Mexico City i en 4-værelses lejlighed.
  • Når Jonas ikke er på arbejde, spiller han fodbold med de lokaler og går på caféer med sin kæreste og venner.
  • Mexico er et meget smukt land med flot natur og gode strande, og dét giver fede oplevelser.

Relaterede nyheder


Forsvarsministeren besøger elevers konference

Forsvarsministeren besøger elevers konference

Skrevet af signe

Lægesekretærelever på Aarhus Business College – Handelsfagskolen har selv arrangeret konferencen ”Krigens Stemmer”. Forsvarsminister Trine Bramsen er en af dagens fire foredragsholdere.

Læs mere
Vibeke er Danmarks bedste blomsterdekoratør-elev

Vibeke er Danmarks bedste blomsterdekoratør-elev

Skrevet af signe

Vibeke Bak Søndergaard kan noget helt særligt med blomster. Hun er netop blevet kåret som danmarksmester ved DM i Skills.

Læs mere