Aarhus
Business College
HovedforløbDetailSalgsassistent

Salgsassistent

Er du interesseret i en uddannelse med fokus på service og direkte kundekontakt i en butik? Så er det 2-årige speciale som salgsassistent det rette valg for dig

Hvad er salgsassistentuddannelsen?

Specialet, Salgsassistent gennemføres hovedsageligt i butikker med blandet sortiment eller butikker, som ikke har tilknytning til en bestemt branche eller kæde.

Uddannelsen giver gode muligheder for at arbejde bredt med salg, og du skal kunne løse alle almindeligt forekommende opgaver i butikken. Uddannelsen rummer desuden gode muligheder for karriere og efteruddannelse.

Fag

I løbet af uddannelsen skal du have følgende fag:

Butikkens værktøjer

I det første modul bliver du udfordret på emner, som er relevante at have styr på tidligt i din uddannelse.

Vi kommer blandt andet ind på følgende:

 • Idé og koncept – hvordan ser det ud for den butik, du kommer fra?
 • Kommunikation og samarbejde – hvordan skaber vi en stærk teamfølelse?
 • Branche og forbrugere – hvordan ser branchen og forbrugerne ud? Og hvordan er udviklingen og fremtiden? Klart fokus på detailhandel og e-handel
 • Handlingsparametre – hvordan arbejder vi professionelt med blandt andet sortimentet, service, prisen og det personlige salg?

Butikkens drift

I andet modul kommer du til at arbejde med emner, som retter sig mod noget af det arbejde, der ligger til grund for butikkens eksistens og drift.

Du skal lære mere om:

 • Dine konkurrenter – hvem er de, og hvordan kan vi arbejde med dem?
 • Mystery shopping – hvordan bliver vi bedre til at spotte udviklingspunkter i butikken?
 • Markedsføring – butikken skal stå med en klar profil og tydelige budskaber
 • Optimering af lager og salgsplads – fokus på at drive butikken effektivt og skabe størst mulig indtjening.

Butikkens indsats

På dit sidste modul bliver du præsenteret for emner, der er mere komplicerede at arbejde med og som oftest ligger mere fjernt fra din dagligdag.

Du kan se frem til at arbejde med følgende:

 • Styring og udvikling af butikken, arbejde med konceptmodellen
 • Hvordan laver du en brugbar markedsanalyse?
 • Kan du gennemskue butikkens nøgletal og økonomi?
 • Indkøbet og vurdering af leverandørernes tilbud, hvordan og hvorfor?

Det skal hjælpe dig godt i gang med din fagprøve, herunder din problemformulering.

Som elev bliver jeg klædt på til at være en rigtig sælger. En der afdækker folks behov, skaber nye behov og har en god dialog med kunden.

Vi har det godt sammen i butikken. Vi hygger os, og stemningen er god. Men det tager tid at blive god til at sælge. Jeg har gennemgået en stor personlig udvikling, for jeg bliver kastet ud i uvante situationer, og jeg vil klart anbefale andre at blive elev inden for detail. Jeg glæder mig til at tage på arbejde, og når jeg er her, har jeg ikke lyst til at tage hjem.

Anders K. Gasbjerg,

Salgselev, youSee

Fagprøve

Du skal afslutte din uddannelse med en fagprøve, som giver dig mulig­hed for at dokumentere de færdig­heder, du har opnået igennem de 2 år. Det er helt afgørende at forstå, at fagprøven består af løsning af en praktisk problemstilling i virksomheden.

Fagprøven består af 4 dele:

 1. Problemformulering – der udarbejdes i samarbejde mellem dig, dit praktiksted og læreren på skolen
 2. Projekt – der gennemføres i virksomheden
 3. Rapport – der indeholder problemformulering, beskrivelse og evaluering af projektet
 4. Mundtlig eksamen -Rapporten er grundlaget for eksamen.

Vores elever arbejder med mange forskellige problemstillinger, og du vælger selv, hvilken problemstilling du ønsker at arbejde med. Da fagprøven skal tage afsæt i konkret praksis, er der rig mulighed for, at du sideløbende kan tilføre værdi til din virksomhed.

Eksempler på tidligere emner:

 • Lancering af nyt produkt
 • Optimering af messedeltagelse
 • ”Oprydning” på lageret
 • Salg af produkter, der er ved at være uaktuelle
 • Mersalg til kunder, som ikke har købt i længere tid.

Undervisere

Underviserne har alle en teoretisk såvel som praktisk baggrund. Generelt tror vi på at inddrage dig så meget, som det kan lade sig gøre. Vi tror på, at du er eksperten på dit praktiksted, og vi udfordrer dig i det, I allerede gør.

Herunder finder du en kort præsentation af hver af dine undervisere.

Bertel Kjærulff

Bertel har de seneste 3 år undervist i såvel handel som detail. Han har, ud over en baggrund i detailhandlen, en HD i afsætning.

Bertel har fungeret som censor gennem 12 år, inden han ”flyttede over på den anden side af bordet”.

Ved siden af sin undervisning varetager han et job som boghandler i Salling Stormagasin, og har en fortid som butiksindehaver i Bog & ide, Clemens Torv.

Jesper Krogh Schlosser

Jesper har undervist på Handelsuddannelsen i mere end 10 år og har tidligere arbejdet for Dansk Supermarked og Arla Foods. Med en HD i afsætning trækker Jesper derfor på både teori og praktisk erfaring i undervisningen.

Jan Pedersen

Jan har undervist på detailuddannelsen siden 2003. Han har tidligere arbejdet i butik, været salgskonsulent og arbejdet med kvalitetsmålinger på detailhandlen. Hans teoretiske fokus er på salg og markedsføring, og han er certificeret i DiSC og coaching.

Jeg er dekoratør-elev og drømmer om at blive dekoratør i London. Jeg vidste, at det kræver en form for handelsorienteret baggrund. Jeg valgte EUX Business, fordi den er meget overskuelig med to år i skole og to år i lære – det får man rigtig meget ud af. Vi har nogle gode fag og uddannelsen er meget praktisk orienteret og med meget gruppearbejde.

Victoria

EUX Business-student, Detail

Afspil video

Løn under uddannelse

Du får elevløn under din 2-årige læretid efter gældende overenskomst. Lønnen forhandles individuelt med din lærerplads og kan derfor variere.

Arbejdspladsen kan få lønrefusion (AUB) og befordringsrefusion under skoleopholdene.

Bo på skolehjem

Du er på skoleforløb i løbet af de to år, du er elev i en virksomhed.

Undervisningen foregår på Aarhus Business College og Handelsfagskolen – og hvis du finder en praktikplads i en virksomhed langt fra Østjylland, har du mulighed for at bo på Handelsfagskolens smukke skolehjem i Skåde Bakker – se billeder her.

Læs om skolehjemmet og priser her

Fremtidsmuligheder

En uddannelse som salgsassistent giver dig en hel række muligheder rent jobmæssigt. Nogle af de jobs, vi ser vores elever i kort efter færdiggørelse af uddannelsen er:

 • Salgskonsulent
 • Salgskoordinator
 • Kunderådgiver
 • Afdelingschef
 • Butikschef

Bedre jobmuligheder med Aarhus Business College

Eleverne fra Aarhus Business College har større sandsynlighed for at komme hurtigt i arbejde efter endt uddannelse end elever fra øvrige dele af landet.

Kilde: UNI-C (Data fra Danmarks Statistik), 2013.

Har du spørgsmål?

Claus Lønborg
Forstander
4021 7717cllo@aabc.dk