Aarhus
Business College

EUX Business-uddannelsen

Få dobbelt op på muligheder med en EUX Business – den erhvervsfaglige studentereksamen

Hvad er EUX Business?

EUX Business er en erhvervsfaglig studentereksamen og den eneste ungdomsuddannelse, som både giver dig en erhvervsuddannelse og en studentereksamen. Det betyder, at du kan gå din helt egen vej og have mange muligheder i spil. Uddannelsen tager 4 år, og du kan begynde efter 9. klasse.

Uddannelsen er for dig, der ved præcis, hvad du vil og ønsker et højt fagligt niveau. Men den er også for dig, der endnu ikke har besluttet, om du skal gå gymnasievejen eller tage en erhvervsuddannelse.

De første 2 år bruger du på Aarhus Business College, hvor du er en del af et spændende studiemiljø sammen med ca. 450 andre studerende. Her bliver du dygtig til både sprog og erhvervsrelaterede fag, som du afslutter på gymnasialt niveau. De sidste 2 år er du elev i en virksomhed – det kalder vi hovedforløbet. Her kan du bl.a. arbejde med markedsføring, spedition, digital handel, butik/detail, administration, event og handel.

Efter 4 år har du en EUX Business. Din erhvervserfaring fra hovedforløbet giver dig en god ballast, uanset om du vil gøre karriere i virksomhed eller læse videre.

EUX Business giver fuld adgang til videregående uddannelser på lige fod med HHX, HTX, STX og HF. Allerede efter de første 2 år får du adgang til visse videregående uddannelser på f.eks. erhvervsakademiet eller en professionshøjskole. Men vi anbefaler, at du gør din EUX Business helt færdig, inden du eventuelt læser videre.

Du bestemmer, hvad fremtiden bringer.

Bliv klogere på, hvad der gemmer sig bag EUX Business' 2 år i skole + 2 år i praktik.

Vidste du...

… at Aarhus Business College i 2018 indviede Campus Sønderhøj i Viby? Her har vi samlet alle EUX Business-elever i Aarhus sammen med unge på andre uddannelser.

Skolen er nyrenoveret, og vi har en dejlig kantine og hyggelige lounge-områder. Der er plads til flere end 1.000 elever, og det giver dig mulighed for at blive en del af et attraktivt studiemiljø med fede fester og en fremragende fredagsbar

Fag og forløb

EUX Business er 2 år i skole og 2 år i lære hos en virksomhed. Uddannelsen består af flere moduler.

2 år i skole

De 2 første år på EUX Business går du i skole. Her får du grundforløbet til din faglige erhvervsuddannelse, samtidig med at du får fag på gymnasiale niveauer.

På EUX Business får du nye fag som afsætning, virksomhedsøkonomi, IT og innovation. Alle fag tager udgangspunkt i virkeligheden og ruster dig til en fremtid i erhvervslivet. Samtidig har du fag som dansk, matematik og engelsk, så du altid kan vælge at læse videre, hvis det er det, du brænder for.

Det første skoleår består af Grundforløb 1 og Grundforløb 2. Og på det andet skoleår afslutter du alle dine fag på et højt, gymnasialt niveau.

Obligatoriske fag

 • Dansk A
 • Engelsk B
 • Informatik B
 • Virksomhedsøkonomi B/Matematik B
 • Afsætning B
 • Samfundsfag C
 • Organisation C
 • Matematik C
 • Tysk C

Eksempler på valgfag

 • Samfundsfag B
 • International Økonomi B
 • Psykologi C
 • Innovation C
 • Markedskommunikation C
 • Kulturforståelse C

Bemærk: Udbuddet af valgfag varierer alt afhængig af tilmeldinger.

2 år i lære hos en virksomhed

De 2 sidste år af din EUX Business er du i lære hos en virksomhed – det kalder vi hovedforløbet. Her kan du arbejde med markedsføring, spedition, butik/detail, administration og business.

Med en elevplads kan du komme til at arbejde inden for:

 • Kontor og administration
 • Salg og markedsføring
 • Butik/detail
 • Business to business
 • Digital Handel
 • Indkøb og logistik
 • Revision
 • Spedition
 • Advokat- eller lægesekretær
 • Iværksætteri
 • Event

Aarhus Business Colleges mange udenlandske samarbejdspartnere giver dig gode muligheder for at få et internationalt perspektiv på din uddannelse.

Efter 2 år på skole og 2 år i lære hos en virksomhed har du afsluttet din EUX Business og har både en studenterhue og en uddannelse inden for handel, kontor, event, detail eller digital handel. Derfra kan du enten bygge videre på din karriere i erhvervslivet eller læse videre ligesom andre unge, der har taget en gymnasial uddannelse.

Din EUX Business giver dig fuld adgang til at tage en videregående uddannelser på lige fod med HHX, HTX og STX.

Vælger du at læse videre allerede efter de første 2 år kan du fx læse på Erhvervsakademiet eller Professionshøjskolen, og efter alle 4 år kan du også læse videre på universitetet.

Vi anbefaler, at du gør din EUX Business helt færdig og altså tager både 2 år i skole og 2 år i lære hos en virksomhed, inden du eventuelt læser videre. Det vil give dig et forspring og en erhvervserfaring, som andre studerende ikke har.

Ligesom andre studenter kan du få behov for at supplere med fag, der kræves på de enkelte uddannelser. Hvis det bliver aktuelt for dig, så kan du få hjælp hos Studievalg.

Nyuddannet med erfaring

EUX er den eneste ungdomsuddannelse, hvor du får 2 års erhvervserfaring oven i studenterhuen.

Fordele ved 2 år i lære hos en virksomhed

Efter 2 år i skole kommer du 2 år i lære hos en virksomhed. Det giver dig masser af fordele, fx:

 • Du får prøvet teorien i praksis
 • Du får en uddannelse inden for et spændende erhverv
 • Du står godt i forhold til andre studenter, fordi dine 2 år i erhvervslivet pynter godt på CV’et
 • Du får elevløn
 • Du får et bredt netværk
 • Du får relevant erhvervserfaring og bliver afklaret på, om du er på rette karrierevej
 • Du får masser af ansvar og ny viden
 • Du lærer at fungere som professionel på en arbejdsplads.

Se videoen og bliv klogere på EUX Business, den erhvervsfaglige studentereksamen.

Sådan foregår undervisningen

I mere end 150 år har Aarhus Business College samarbejdet med erhvervslivet om at skabe de bedste uddannelser. Derfor vil du opleve undervisning, som er tæt på virkeligheden. På EUX Business er casearbejde, virksomhedsbesøg, fremlæggelser og gruppearbejde en del af hverdagen. Du møder både velkendte og nye fag, og du har mulighed for at deltage i rejser og messer.

På EUX Business kobler vi teori og praksis. Det sker, hvad enten faget hedder engelsk, IT eller virksomhedsøkonomi. Vi har mindre af den traditionelle, tavlebaserede undervisning, da al forskning viser, at du lærer langt mere ved at deltage og have hands-on end ved kun at lytte. Derfor fokuserer vi meget på den individuelle involvering og aktivering af eleverne.

Vi har det sjovt - også uden for klasseværelset

Vi er overbeviste om, at du lærer bedre, når du føler dig godt tilpas og har det sjovt. Derfor er et godt studiemiljø vigtigt. Læs mere om sportsdag, galla og de andre sociale aktiviteter på skolen.

Mulighed for undervisning online

På Aarhus Business College har du mulighed for at tage en del af EUX Business online. Det drejer sig om afsætning C, IT C, virksomhedsøkonomi C, matematik C og organisation C, som du kan tage hjemme foran din computer.

Undervisningen foregår online med vejledning og feedback på udvalgte opgaver fra en underviser. Der er både teorilæsning og opgaveaflevering.

Du sidder selv og arbejder med undervisningsmaterialet, hvor du vil og når du vil. Materialet er specielt tilrettelagt og udviklet til dette formål, og går du i stå eller har spørgsmål, så står en vejleder naturligvis klar til at hjælpe dig.

Du er altså ikke afhængig af at skulle møde på bestemte datoer, men kan derimod arbejde selvstæn­digt i dit eget tempo og lave opgaver lige når det passer dig.

I engelsk på EUX Business beskæftiger vi os med samfundstendenser og tager fat i internationale virksomheders historie og produkter og bruger det i en analyse af virksomhederne.

Eleverne lærer også noget om erhvervskommunikation – altså hvordan bruges sproget i en butikssituation, og hvordan formulerer man sig bedst i breve eller e-mails? Vi øver ofte præsentationer, der skal gøre eleverne mere sikre i sproget. Som underviser forbereder jeg dem på at begå sig i et engelsksproget land – enten i deres elevtid eller i et arbejde længere ude i fremtiden.

Linda Buhl Krog

Underviser på EUX på Aarhus Business College

Talentlinjer

Aarhus Business College tilbyder 2 talentlinjer på EUX Business til dig, der ønsker undervisning på et ekstra højt fagligt niveau og vil have ekstra udfordringer. Klik på dem herunder og læs mere:

På talentlinjerne får du et ekstra A-fag, og det giver dig mulighed for at gange dit gennemsnit med 1,03. En talentlinje er for dig, der vil yde en særlig indsats og vil nå længere – både fagligt og personligt.

EUX Business er det helt rigtige for mig, fordi det forbereder mig bedst muligt på arbejdslivet. Lærerne er rigtig dygtige og engagerede i deres undervisning, og det gør virkelig en stor forskel for mig. Allerede efter 2 år i skole, er jeg klar til at få fingrene i virkeligheden.”

Amalie Fjeldsted

EUX Business-elev på Aarhus Business College

Internationale muligheder

Aarhus Business College tilbyder en lang række spændende internationale aktiviteter som en integreret del af den erhvervsfaglige studentereksamen, EUX Business. Det kan du læse mere om ved at klikke her.

FAQ

Er EUX Business noget for mig?

Hvis du hurtigt vil se en sammenhæng mellem det, du lærer i undervisningen, og det, du skal bruge, når du kommer ud på en arbejdsplads, så er uddannelsen noget for dig. Fagene tager udgangspunkt i, at teorien skal bruges i praksis.

Hvor kan jeg læse EUX Business?

Aarhus Business College samlede i 2018 erhvervsuddannelserne på Campus Sønderhøj i Viby. Her har vi skabt et sprudlende ungdomsmiljø og en undervisning med tæt kontakt til erhvervslivet.

Får jeg SU eller løn?

Begge dele.

Du får SU på uddannelsens 2 første år, hvis du er fyldt 18 år og opfylder kravene til det. Vælger du at blive elev i en virksomhed, får du elevløn de sidste 2 år af uddannelsen.

Får jeg en studenterhue?

Ja, du får både en studenterhue med gråt kantbånd og et eksamensbevis, der giver dig mulighed for at gå i lære eller læse videre.

Hvad kan jeg blive?

Du kan uddanne dig til alt fra markedsføringsøkonom til fysioterapeut, men du kan også vælge at tage direkte ud på arbejdsmarkedet og få job i den branche, du har valgt at specialisere dig indenfor.

Hvornår kan jeg læse videre?

Når du har afsluttet en EUX Business, har du mulighed for at læse videre ligesom andre unge, der har taget en gymnasial uddannelse. Efter de første 2 år kan du fx læse en kort videregående uddannelse, og efter alle 4 år kan du også læse videre på universitetet.

Studieregler og ordensregler

Studie- og ordenregler

SU

Er du over 18 år, kan du få SU i de første 2 år af uddannelsen, hvor du går i skole.

Vælger du herefter at blive elev hos en virksomhed, vil du få elevløn i de 2 år, du er elev.

Udskriv brochure om EUX Business

Printvenlig version

Har du spørgsmål?

Anette Schouenborg Greibe
Studievejleder
89 36 31 17angr@aabc.dk
Helene Bech
Uddannelsessekretær
89 36 37 12hebe@aabc.dk
Maj-Britt Korsgaard Ipsen
Studievejleder
22 66 43 83mbko@aabc.dk
EUX Business & EUD Business
Sønderhøj 28, 8260 Viby J.
8936 3700eux-eud@aabc.dk