Aarhus
Business College
HHX Aarhus HandelsgymnasiumNyhederPoul har undervist på den samme skole i 46 år

Poul har undervist på den samme skole i 46 år

Skrevet af signe onsdag d. 17. juli 2019

I 1973 skrev Poul Stentoft sine første kridttal på tavlen som underviser på det, der i dag er Aarhus Business College. Han har været med ombord lige siden og har været vidne til både skolens navneforandring og vokseværk. Nu stopper han som underviser.

”Jeg husker tydeligt en af mine første undervisningstimer på afdelingen på Vester Allé. En noget ældre engelsklærer kom hen til mig og sagde: ’Og hvor gammel er så De?’ ’24 år,’ svarede jeg. ’Åh Gud! Så skal De være her mange år endnu’”, mindes Poul Stentoft.

Og mange år blev det til, hvor nogle særlige øjeblikke har sat sig fast i hukommelsen.

”Noget af det mærkeligste, jeg har oplevet, var engang, hvor en elev kom til matematikeksamen. Han gik bare ind – og det var dengang, man stadig havde kridttavler. Så tegnede eleven en mand på tavlen. Han kiggede på censor og mig og spurgte: ’Kan I se den mand?’ Og det kunne vi jo. ’Han kan mere matematik, end jeg kan. Farvel.’ Og så gik han, og den eksamen var slut,” fortæller Poul Stentoft.

Fakta om Poul Stentoft

  • Uddannet lærer fra Gedved Statsseminarium med matematik som linjefag.
  • Har desuden læst matematik på universitetsniveau.
  • Startede med at undervise i matematik på aftenhold i 1973 på det, der dengang var Århus Købmandsskoles afdeling på Vester Allé.
  • Efter et år som underviser på aftenhold tilbød den daværende forstander, Ejnar Schmidt, at Poul Stentoft kunne begynde at undervise på dagskolen.
  • Blev siden uddannet studievejleder.

Det er matematikken, der har været Pouls primære undervisningsfag, men han har også undervist i blandt andet regnskab og dansk. Og 24 år som underviser på Vester Allé blev det til, før han i 1997 flyttede til Aarhus Handelsgymnasiums afdeling på Viemosevej i Viby. Her har han undervist og fungeret som studievejleder de seneste 22 år.

”Afdelingen på Vester Allé var en gammel pigeskole, og den var jo alt for lille. Nu er skolen vokset, og afdelingen på Viemosevej er også blevet udbygget flere gange. Det er fantastisk, at vi har en skole med plads til så mange elever,” siger han om HHX i Viby, der i dag har plads til flere end 1.000 elever.

En anden tid

Der er sket en del siden de første matematiktimer på aftenholdet på Vester Allé. Eleverne kom slæbende med taskerne fulde af tunge bøger, og Pouls vigtigste undervisningsredskab var det tavlekridt, han altid havde i tasken.

”I dag finder vi bøgerne på computeren. Men som underviser er det den samme situation, og samspillet med eleverne er det samme.”

De første matematiktimer Poul underviste i på aftenhold, var for elever der tog det, der dengang hed Handelseksamen. Først senere kom den merkantile studentereksamen HHX, som den er i dag.

”De elever, der var på Handelseksamen dengang, var anderledes end eleverne i dag. Det lå ikke i kortene, at de dengang skulle læse videre. Dengang skulle de i butik eller på kontor – det var derfor, de gik der. I dag vil de fleste elever på HHX læse videre.”

Og det er ikke kun elevernes ambitioner, der har ændret sig over årene.

”Jeg husker tilbage i 70’erne, hvor eleverne strejkede, fordi de ikke måtte bruge lommeregnere. En hel uge nægtede eleverne at modtage undervisning. Så vi sad bare på lærerværelset. Jeg kan da godt forstå, eleverne var lidt knotne, for hvorfor skulle det bare være kridt på tavlen, når vi havde lommeregnere? I dag må eleverne jo bruge alle mulige hjælpemidler både i undervisningen og til eksamen.”

Et job og en livsstil

Efter næsten et halvt århundrede i samme hverv er Poul Stentoft ikke i tvivl:

”Det bedste er kontakten med eleverne i undervisningslokalet. Jeg har altid godt kunne lide at undervise, og det er efterhånden blevet min identitet. Jeg ved godt, 46 år i det samme firma er lang tid, men jeg har aldrig overvejet at skulle noget andet.”

Det er da også med en god portion vemod, at han nu må indse, at den lange karriere skal indstilles.

”Det, jeg kommer til at mangle mest, er at undervise, og så er der alt det sociale med kollegerne. Jeg er heldigvis blevet spurgt, om jeg vil fortsætte som vikar en gang imellem, og det vil jeg jo gerne.”

Tilværelsen som pensionist har Poul Stentoft ikke de store planer for.

”Der er mange, der glæder sig til at gå på pension, det gør jeg ikke. Men jeg finder nok på noget. Jeg har en stor samling af malerier, som jeg skal prøve at få lidt styr på, og så kommer der også til at gå meget tid med min skøre, gamle hund, Pablo.”

Relaterede nyheder


Elever vil bekæmpe mangel på praktikpladser til DM i nationaløkonomi

Elever vil bekæmpe mangel på praktikpladser til DM i nationaløkonomi

Skrevet af liro

Victoria og Trine fra Aarhus Handelsgymnasium Viby har fundet en løsning på, hvordan man med udgangspunkt i FN’s Verdensmål kan imødegå problemet med mangel på praktikpladser blandt unge.   

Læs mere
Elever skal til DM: ”Det har været hardcore statistik”

Elever skal til DM: ”Det har været hardcore statistik”

Skrevet af liro

Tre elever fra Aarhus Handelsgymnasium Viby er så gode til tal, at de skal dyste om 10.000 kr.

Læs mere

Aarhus Business College

HHX Aarhus Handelsgymnasium

Vejlby Centervej 50

8240 Risskov

8936 3800

admve@aabc.dk

Viemosevej 1

8260 Viby J

8936 3450

admvi@aabc.dk

CVR: 48 57 06 58

EAN: 5798000554238