Aarhus
Business College
HHX Aarhus HandelsgymnasiumNyhederLykke Friis gæstede Aarhus Business College

Lykke Friis gæstede Aarhus Business College

Skrevet af marie onsdag d. 6. oktober 2021

Med et oplæg om Tyskland, det netop overståede tyske valg og det tyske sprogs mange fordele og muligheder, gæstede Lykke Friis Aarhus Business College.

“Mit Englisch kommt man durch; mit Deutsch weiter!” Sådan lød det med sikker stemme, da tidligere klima- og energiminister og nu direktør for Tænketanken Europa, Lykke Friis, besøgte HHX på Aarhus Business College i Viby. Oplægget handlede om det netop overståede tyske valg, hvor det socialdemokratiske SPD og kanslerkandidaten Olaf Scholz sejrede knebent over de konservative partier CDU/CSU. Et valg, Lykke Friis har fulgt tæt og med spænding.

”Jeg har en dansk far og en tysk mor, så Danmark er mit fædreland, men Tyskland er mit Mutterland. Jeg holder ligeså meget med det tyske fodboldholdlandshold, som jeg gør med det danske, og jeg ser ligeså meget frem til et tysk valg som til et dansk,” fortæller hun.

Og så handlede det om sproget – det at kunne skrive, tale og forstå tysk, for Lykke Friis mener, at det er helt essentielt at lære sig vores store nabos lidt kringlede gloser, for Tyskland er et stærkt land med stor indflydelse. Sebastian, der går på studieretningen ”Business Economics”, er enig:

”Jeg tænker, det er relevant og vigtigt, fordi vi er en del af EU, og fordi Tyskland spiller en kæmpestor rolle i EU og i verden. Det er helt sikkert lettere at få både økonomisk og politisk forståelse, hvis man taler samme sprog.”

Studieturen i 1987

Lykke Friis’ glødende interesse for alt, der hedder Tyskland, startede for alvor, da hun rejste til Berlin med sin gymnasieklasse i 1987. To år før murens fald. Byen var tydeligt opdelt, folk tvangsvekslede penge og var bange for at miste livet og hinanden tæt ved grænsen mellem Øst og Vest.

”Den tur er jeg så taknemmelig for, for jeg har jo siden skrevet bøger om murens fald og hele den periode, der fulgte, og havde jeg ikke selv været der og oplevet det, havde det nok været sværere at forstå, hvordan det var dengang. Vi tilbragte tre dage i Vest og én i Øst, og det er den ene dag, jeg husker allerbedst. Vi mærkede også nervøsiteten for, om de mon ville lukke os ind i Vest igen.”

Da muren faldt i 1989 var Lykke Friis blevet student, og interessen for vores naboland havde sat sig fast.

”Murens fald skabte en fascination for hele landet – og ikke kun for mig. På den måde var det umulige jo pludselig blevet muligt ved genforeningen, og Tyskland kom til at spille en væsentlig større rolle på flere parametre. Det er en rolle, der kun er vokset,” slutter hun.

Relaterede nyheder


Heidi vandt en MacBook Pro

Heidi vandt en MacBook Pro

Skrevet af marie

Heidi Hornstrup Kjær har læst en masse om forskellige uddannelser for at blive bedre klædt på til at vejlede sine børn i deres uddannelsesvalg. Derfor skrev hun sig op til Handelsgymnasiets nyhedsbrev...

Læs mere
Årets første studenter

Årets første studenter

Skrevet af marie

I går klækkede årets første studenter fra Handelsgymnasiet.

Læs mere

Aarhus Business College

HHX Aarhus Handelsgymnasium

Vejlby Centervej 50

8240 Risskov

8936 3800

admve@aabc.dk

Viemosevej 1

8260 Viby J

8936 3450

admvi@aabc.dk

CVR: 48 57 06 58

EAN: 5798000554238