Aarhus
Business College
HHX Aarhus HandelsgymnasiumNyheder”Hvis du har et drive, skal du bare kaste dig ud i det”

”Hvis du har et drive, skal du bare kaste dig ud i det”

Skrevet af signe mandag d. 20. juli 2020

Jonathan Gormsen og Emil Rauhe kan ikke lide at sidde stille. Derfor bruger de deres fritid på at drive to webshops. Det har lært dem at lære af deres fejl.

Jonathan og Emil på 19 år har sammen stiftet virksomhederne skorens.dk og vidua.dk. Her videresælger de renseprodukter til sko og genanvendelige hverdagsprodukter.

”Lige nu driver vi ikke virksomhederne på fuld tid, men det kunne vi godt, hvis vi havde lyst til det,” siger Jonathan, mens vi sidder i kælderen i Højbjerg, hvor drengene har deres lager.

Virksomhederne har de drevet ved siden af deres HHX-uddannelse på Aarhus Handelsgymnasium, som de netop har afsluttet.

Fra skolefag til virkelighed

”Vi kan ikke lide at sidde stille, og derfor er det fedt, at vi kan bruge vores tid på sådan noget som det her,” fortæller Jonathan.

Emil og Jonathan kender hinanden fra folkeskolen og har gennem hele gymnasietiden haft forskellige webshops som en fritidsinteresse ved siden af studierne.

”Det er sjovt, at det vi lærer i undervisningen, kan vi gå hjem og bruge,” siger Emil, der har været glad for fagene på HHX:

”Vi kan selvfølgelig bruge faget Afsætning i forhold til markedsføring, men et fag som Erhvervsjura har også hjulpet os. Eksempelvis i forhold til hvad reglerne er, når man laver et tilbud, eller da vi skulle skrive vores privatlivspolitik,” fortsætter han.

Der er ingen af de to drenge, der rigtig ved, hvor interessen for iværksætteri kommer fra, men med tiden har de lært, hvad der driver dem.

”Det er fedt at se noget, man har skabt, vokse og at blive klogere undervejs,” slår Jonathan fast.

Kopipapir, læderfedt og madkasser

Før drengene kastede sig over renseprodukter og snørebånd, havde de forsøgt sig med en webshop med kontorartikler. Det gik dog, ifølge dem selv, ret dårligt.

Men i 2017, mens de to folkeskolekammerater var på vej til at starte på HHX på Aarhus Handelsgymnasium, blev de opmærksomme på, at de selv og deres venner brugte mange penge på sko – der helst altid skulle være rene. Det blev hurtigt til skorens.dk.

”Det var en overskuelig virksomhed at starte op, fordi vi ikke havde brug for så stort et kapitalindskud for at komme i gang. Derudover kunne vi se, at der var relativt få konkurrenter på det danske marked, og det kunne bl.a. give os en god placering på Google,” fortæller Jonathan.

Nu har virksomheden eksisteret i tre år, og undervejs fik de to venner mod på at udvide forretningen. Derfor har de startet vidua.dk, hvor de sælger genanvendelige hverdagsprodukter som vandflasker i metal og service i bambus.

”Produktmæssigt passer de to virksomheder ikke sammen, men organisatorisk passer de rigtig godt sammen. I praksis gør det ikke den store forskel, om vi skal pakke varer og yde kundeservice i en eller to webshops,” forklarer Jonathan.

Værdifuld læring

Netop fordi drengene kun lige var gået ud af 9. klasse, da de startede skorens.dk, og dermed ikke havde så meget erfaring at trække på, har de været nødt til at prøve sig frem.

”Vi har lært meget hen ad vejen. Både af de dumme fejl vi har lavet, men også fordi der er mange ting, man ikke lige tænker over, man skal vide noget om. Vi skulle fx lære, hvordan man tager imod penge på en webshop, og hvordan man overfører penge til leverandører i udlandet,” siger Emil.

De kan dog mærke, hvor meget de har rykket sig:

”Det var nemmere at starte Vidua, fordi vi havde lavet alle fejlene ved Skorens, og samtidig var vi blevet klogere i skolen,” fortsætter Emil.

Og på trods af fejl og udfordringer, har de to kammerater ikke fortrudt, at de gik i gang.

”Hvis man har et drive, skal man bare komme i gang. Det behøver ikke være så svært,” siger Jonathan.

Ifølge Jonathan kommer der også flere og flere tekniske løsninger, der kan løfte lidt af arbejdsbyrden. Eksempelvis bruger drengene et bogføringsprogram, der har fået en funktion, der bygger på kunstig intelligens. Det betyder, at programmet nu kan læse, hvad der står på en kvittering, man har scannet med telefonen.

Næste etape

Jonathan og Emil har netop afsluttet 3. g, på Aarhus Handelsgymnasium, og skal nu beslutte sig for, hvad fremtiden skal investeres i.

Emil har valgt at trække stikket og holde lidt fri, mens Jonathan er ved at pakke taskerne. Han rejser nemlig til Lissabon for at arbejde hos en virksomhed de næste måneder.

De to webshops vil de dog fortsat drive – Emil klarer pakkerne i Danmark og Jonathan kan arbejde fra Portugal.

”Vi kan bruge den tid i virksomhederne, vi har lyst til. I perioder hvor vi har meget tid, kan vi gøre mere i markedsføring, nyt videomateriale og søgemaskineoptimering,” siger Jonathan.

”Vi skal bare sørge for at have tid til at svare på mails og pakke varer, for at virksomhederne kører,” supplerer Emil.

Ved siden af virksomhederne, har de begge på sigt en ambition om at læse videre på universitetet. Emil satser på datalogi, mens Jonathan drømmer om at læse på Copenhagen Business School.

”Jeg synes, iværksætteri er rigtig spændende, men iværksætter er jo ikke lige en jobtitel, man kan læse sig til på universitetet,” afslutter Emil.

Hverdag, fest og fag på HHX

Tag et kig ind på Aarhus Handelsgymnasium sammen med Mia, der i sine videoer tager dig med til alt fra tysktimer til dimission.

Relaterede nyheder


Goethe er godt for fremtiden

Goethe er godt for fremtiden

Skrevet af marie

Goethe-undervisningen forbedrer elevers tyskevner og fremtidige jobmuligheder. På holdet bliver en afslappet stemning kombineret med stor læring.

Læs mere
Heidi vandt en MacBook Pro

Heidi vandt en MacBook Pro

Skrevet af marie

Heidi Hornstrup Kjær har læst en masse om forskellige uddannelser for at blive bedre klædt på til at vejlede sine børn i deres uddannelsesvalg. Derfor skrev hun sig op til Handelsgymnasiets nyhedsbrev...

Læs mere

Aarhus Business College

HHX Aarhus Handelsgymnasium

Vejlby Centervej 50

8240 Risskov

8936 3800

admve@aabc.dk

Viemosevej 1

8260 Viby J

8936 3450

admvi@aabc.dk

CVR: 48 57 06 58

EAN: 5798000554238