Aarhus
Business College
HHX Aarhus HandelsgymnasiumNyhederDaniel er dansk møbelviking i Berlin

Daniel er dansk møbelviking i Berlin

Skrevet af liro tirsdag d. 15. maj 2018

Som elev på Aarhus Handelsgymnasium har du mulighed for at komme i praktik i udlandet. Uanset om turen går til Berlin, London, Wien eller andre af verdens spændende byer, så er du garanteret en lærerig tid med fede oplevelser. 

Daniel Bisgaard Kristensen sætter den sidste havestol på plads og retter på hynden. Han starter kassen op, og ind kommer dagens første kunder. Daniel er lige nu i praktik i Berlin hos møbelvirksomheden Möbel Wikinger, hvor han skal være i et år. Han blev færdig som student fra HHX sidste sommer, og han behøvede kun et 5-ugers opkvalificeringsforløb inden for detail, før han kunne blive elev i en virksomhed.

Daniel så praktik i udlandet som en mulighed for at få et anderledes sabbatår. I stedet for at sidde bag kassen i Føtex i Danmark for at tjene penge kunne han tage ud og rejse.

”Senere vil jeg arbejde med noget inden for handel, og Tyskland er Danmarks største samhandelspartner, så jeg tror, at det er en fordel at lære sproget. Samtidig er Berlin er en superfed by. Selvom man ikke har den største indkomst, så er der stadig masser af ting at se og opleve. Det er en by for alle, og der sker altid noget nyt i Berlin,” siger Daniel.

Den skandinaviske viking   

Som elev hos Möbel Wikinger har Daniel forskellige arbejdsopgaver. Hans primære opgave er at sælge møbler til kunderne, og hvis der ikke er kunder, så laver han blandt andet ordrebekræftelser og booker nye varer.

”Jeg har meget leverandørkontakt. Og jeg er inde over den daglige drift og får lov til at vise, hvad jeg kan og komme med gode idéer, der bliver lyttet til. Det synes jeg er rigtigt fedt.”

Daniel oplever også, at kunderne i Möbel Wikinger er glade for at tale med ham, da han med sine 192 cm, lyst hår og blå øjne ligner en ægte skandinav.

”Kunderne fortæller altid historier om, at de har set Amalienborg eller Vesterhavet og sådan nogle ting. Det er meget sjovt.”

Hverdag i Berlin  

Når Daniel ikke sælger møbler, skifter han ordrebekræftelser ud med håndvægte i det lokale fitnesscenter. Andre gange mødes han med andre elever, der er i praktik i Berlin. Så spiser de sammen eller tager ud og ser byens lokale fodboldhold spille kamp.

”Med de andre elever har jeg et fællesskab, hvor jeg altid kan planlægge eller foreslå ting, og så er folk klar på det.”

I Berlin bor Daniel sammen med en dansker, som også er dernede for at arbejde. De har fundet en lejlighed med tre værelser i det centrale Berlin.

”Det fedeste ved Berlin er, at der er altid noget at lave. Om sommeren er der f.eks. open air karaoke i en park om søndagen. Der også strandbar inde ved Spree, hvor der er pool, og man kan købe drinks. Derudover er der sindssygt mange gode spisesteder.”

Sprechen Sie Deutsch?  

På arbejdet taler Daniel udelukkende tysk.

”Mit tyske er langtfra perfekt. Men med lidt gebrokkent tysk, et lille smil og det skandinaviske look, så kommer man langt.”

I starten syntes han, at det var grænseoverskridende at skulle tale med kunderne på tysk, men efter et stykke tid er han blevet meget mere åben.

”Jeg er blevet vildt god til tysk. Derudover har jeg lært en hel masse om møbler og om drift i en butik. Det er noget, jeg helt sikkert kan tage med mig videre. Praktik i udlandet er en oplevelse for livet, og det er noget, som man lærer rigtig meget af.”

Daniels råd til andre, der overvejer at søge praktik i udlandet:

  • Hvis du vælger praktik i udlandet, så skal du helt klart overveje, hvorfor du gør det. Hvis det er for at lære f.eks. tysk, så er det smart at være detail-elev, hvor man kommer ud og har kundekontakt.
  • Det er altså ikke så svært at lære et nyt sprog. Det går virkelig stærkt, når du står i det og bor i byen.
  • Du skal være afklaret med, at der kan være lange arbejdsdage. Jeg har nogle gange først fri kl.20. Til gengæld møder jeg senere ind de dage.
  • Mit sidste råd er: Gør det! Det er en enestående chance, du får, hvor du samtidig får økonomisk støtte. Der er sindssygt meget netværk bag dig fra skolens side, så man har den sikkerhed med sig. Du har et netværk af andre unge, som står i samme situation.

Fakta om praktik i udlandet

Aarhus Business College har kontakter til virksomheder i forskellige lande. Virksomhederne slår jobopslag op, som bliver frigivet for de praktiksøgende. Så skriver eleverne ansøgninger til de elevpladser, som de ønsker at søge.

Herefter udvælger virksomhederne nogle, som de gerne vil se til en Skypesamtale eller en fysisk jobsamtale. Ca. to gange i løbet af elevtiden på 1-2 år skal eleverne hjem til Danmark på korte skoleophold.

Hvad kan du med en HHX?

Læs mere her.

Relaterede nyheder


Hjælp din teenager videre fra et afslag

Hjælp din teenager videre fra et afslag

Skrevet af marie

Rigtig mange elever fra folkeskolen får i disse uger besked om, at de ikke har fået plads hos deres højest prioriterede ungdomsuddannelse i ansøgningen. Selvom beskeden kan tage pusten fra én, er der ...

Læs mere
Dansen flyttede Iben til Aarhus

Dansen flyttede Iben til Aarhus

Skrevet af marie

Da Iben blev Team Danmark-elev inden for sportsdans, startede hun et nyt liv på Aarhus Handelsgymnasium på Aarhus Business College. Skolens opbakning til sporten er af stor betydning for Iben. 

Læs mere

Aarhus Business College

HHX Aarhus Handelsgymnasium

Vejlby Centervej 50

8240 Risskov

8936 3800

admve@aabc.dk

Viemosevej 1

8260 Viby J

8936 3450

admvi@aabc.dk

CVR: 48 57 06 58

EAN: 5798000554238